Какво трябва да се направи според вложителите, изгубили част от парите си?

Около десетина души се събраха пред централата на КТБ по повод навършването на една година, откакто в средата на юни 2014 г. Корпоративна търговска банка беше затворена. Събра ги призив в социалните мрежи под надслов: „19 юни преди една година - грабеж на КТБ! Искаме парите си и присъди за виновниците!”

 

Година след опашките пред Корпоративна търговска банка, няма помен от тях. Свалено е и фирменото знаме на банката, което преди стоеше на втория етаж на банката, редом до националния флаг. Протестиращите, които дойдоха на протеста, казаха, че основният виновен за фалита на КТБ е Иван Искров. Те искат справедлив процес.

 

"Имахме вложени пари в КТБ. Тези пари се отразяват зле на нашия живот. Искахме да инвестираме, но не можахме", оплака се вложителка в банката.

 

 

"Една година след безогледното ограбване на вложителите в КТБ, ние сме тук да покажем незаспали, че ще продължаваме да си търсим интересите в чужбина", казаха протестиращите.

 

Според тях трябва да има наистина виновни, арестувани и наказани. Част от хората, които излязоха днес на пл. "Гарибалди" смятат, че в много скоро време ще започне мащабно разследване от САЩ.

 

Протестиращите показаха плакат, на който Иван Искров беше в раиран костюм и зад решетки, а над него имаше надпис: "Искров, време ти е да смениш костюмчето".

 

"Разчитаме да го видим наистина там, където му е мястото, заедно с неговите приятелчета и покровители", каза Димитър, който се представи като човек, загубил голяма част от парите, за които е работил цял живот. Според него фалитът е предизвикан абсолютно изкуствено и това по думите му е убийство на банка, организирано с помощта на медиите и някои държавни институции и хора, които са били на власт тогава, за обслужване на лични и корпоративни интереси.

 

Андрей Чернев обясни, че е загубил част от парите си. Според него трябва да има пълна яснота какво става в банката.

 

"Мина вече една година, спокойно вече може да се даде някакъв отчет какво стана – колко пари са събрали, здравите активи на каква цена са. Една година най-лошото е, че има пълна неяснота. В момента сякаш никой не дава никакви ясни знаци каква е реалността в банката. За една година спокойно можеше да се изясни ситуацията – кои са виновни, кои не са виновни", заяви Чернев.

 

За последната година депутатите промениха няколко банкови закона, за да спестят на държавата ни втори случай като фалита на КТБ. И народните представители, и експертите предупредиха отдавна, че икономиката на страната ще усети влиянието на казуса с години.