Засега Иван Искров няма да подава оставка

 

Управляващите в очакване на оставката на управителя на БНБ Иван Искров, но напразно. В същото време днес се навършва една година от поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор. 

 

Датата 19 юни беше очакваната за оставка на Искров. Засега обаче той остава на поста си, въпреки четирите официални номинации за шеф на БНБ. До месец Софийският апелативен съд трябва да реши от кога КТБ се счита за фалирала. От това решение зависи кои сделки на вложителите ще бъдат обявени за незаконни. 

Още по темата

 

12 месеца след голямото теглене на пари от банката на протест излязоха по-малко от 10 души, които искат справедлив съдебен процес оттук нататък. Хората без пряко отношение към КТБ помнят усещането на площад „Гарибалди” преди година.

 

За година си отиде един подуправител на БНБ, промениха се банкови закони, повдигнаха се обвинения, вложители протестираха, еврокомисията притискаше държавата да плати навреме. Появяваха се инвеститори, после се отказваха. Да се върне в България от Сърбия се отказа и мажоритарният акционер в банката Цветан Василев. 

 

И от всичко последваха изводите - че банковата система издържа. Последва и разочарованието на семейства - като Миглена и Мишел Камполо. Арестуваха ги в Стара Загора, защото опитаха да влязат в местния клон на КТБ и да получат обяснение защо им няма парите. И още не са ги прежалили. 

 

Година по-късно КТБ няма, няма го даже знамето с логото й. Французите у нас си направиха български изводи – "няма такава държава”, а икономиката чу десетки закани, че я чака дълго възстановяване сред удара по банковата система.

 

От декември досега на 108 000 вложители са изплатени 3,6 млрд. лв. от спестяванията им. Големите вложители и фирми ще могат да получат парите си, едва когато синдиците в КТБ успеят да съберат несъбраното от банката.