Агенция за държавна финансова инспекция прави проверки на ВЕИ сектора

„След февруари няма вече преференциални цени за ВЕИ-тата. Постигнали сме си целта. Който иска да инвестира във ВЕИ, ще продава на свободния пазар електроенергията”. Така председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев отговори на обвиненията на Мария Капон.

 

В предаването „Здравей, България” Капон обясни, че в момента на страницата на ЕСО може да се види план за развитие на преносната електрическа мрежа в България за периода 2015-2024 година. Там по думите ѝ планираните за присъединявания ВЕИ в електропреносната и електроразпределителната мрежа са за сума 1489 мегавата.


 
Това е още реактор и половина на „Белене” или „Козлодуй”, обясни Мария Капон. 

 

„След февруари няма преференциални цени за ВЕИ-тата. Инвестиционните разходи са намалели значително, в някои случаи тези проекти са достатъчно евтини, за да продават на свободния пазар”,  заяви още Делян Добрев.

 

По думите му след срещата при премиера вчера са били взети няколко решения, с които да се променят изходните данни на Регулатора, така че той, като приложи своя модел, да получи различен краен резултат. 

 

Според Делян Добрев обаче най-същественото е проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция върху ВЕИ сектора, която цели да провери дали има незаконно присъединени фотоволтаици и вятърни централи. 

 

„Тези, при които има нарушение в процедурите, регулаторът ще им отнеме лиценза. АДФИ поискаха още две седмици, за да установят това”, каза Делян Добрев. 

 

„По-големият ефект ще бъде в това, ако реалните разходи за инвестицията в тези фотоволтаици се разминава с прогнозните разходи, които регулаторът е взел за база при определянето на преференциалната цена”, обясни Делян Добрев. 

 

По думите му това означава, че ако са построили централите за по-малко пари, отколкото е смятал регуралаторът, цените ще бъдат регулирани надолу. 

 

Освен това правителството се е ангажирало да намали административните разходи в следващите три години с по 10% всяка година. 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес