Това щяло да стане ясно, ако се разкрие стенограмата от срещата при президента

„Отчетите на КТБ не са показвали реалното състояние на банката. Бяхме шокирани от това, което установиха одиторите. За два мандата като управител на БНБ, никога не ми е било докладвано да има проблем с КТБ”, заяви управителят на БНБ Иван Искров.

 

„Опитахме се с колегите да преструктурираме банката и да я отворим, но не получихме политическа подкрепа. Не случайно казах тогава: „Политиците са на ход””, продължи Искров пред БНТ.   

 

Управителят на БНБ настоя, че на 17 юни 2014 година от банката са излезли с позиция, че КТБ е ликвидна и като цяло банковата система у нас работи добре. Искров обаче обвини националното радио, които, по думите му, изчели анонимен сигнал срещу КТБ и това предизвикало масово теглене на пари, в резултат на това на 20-ти юни ръководството на КТБ е поискало специален надзор. 

 

Искров показа проект, който на 14 юли политическите сили е трябвало да подкрепят, за да може банката да отвори на 21 юли. 

 

„Не получихме тази подкрепа, въпреки че г-н Чобанов направи всичко възможно”, заяви Иван Искров.

 

Той настоя, че ако президентът реши да се отвори стенограмата от срещата при него, ще стане ясно кой от парламентарно представените сили каква позиция е заел.

 

Относно писмото, с което иска мандатът му да бъде прекратен от 10 юли, Иван Искров заяви, че то е добре обмислено и решението не е взето под натиск.