Строги мерки за зелените централи, нарушили закона

 

 

Поскъпването на тока e топ тема на най-високо равнище. Премиер, трима министри, работодатели и синдикати обсъждаха проблема близо два часа в Mинистерския съвет. 

 

След края на срещата стана ясно, че протести все пак ще има. Всички преговарящи бяха единни за това, че цената на тока за бизнеса и индустрията не трябва да се вдига.

 

По изчисленията на индустриалците, ако държавата въведе предлаганите от тях мерки, ще се отворят резерви в размер на 750 милиона лева до 1 милиард. Те ще позволят не само токът за индустрията да не скочи, но и електроенергията за производствата, изискващи повече ток, да бъде намалена. 

 

Томислав Дончев посочи, че вече са установени нарушения в зеления сектор. Става дума за 355 зелени централи, които са на стойност 100 милиона лева. Въпреки че те са субсидирани с пари от европроекти, са получавали преференциални цени, все едно сами са направили тези инвестиции и са теглили кредит за тях. Може да се стигне до затваряне на тези зелени централи.  

 

„Протестът ще го има, защото това един протест не конкретно срещу правителството. Това ще е един протест срещу всичко, което се случваше през тези 25 години в енергетиката в България. Срещу всичко, което продължава да се случва”, заяви Кирил Домусчиев от КРИБ.

 

Междувременно има вариант поскъпването на тока да бъде отложено. Днес в Народното събрание втора комисия - енергийната, даде зелена светлина готвените промени да се случат и цените да се отложат с месец. Председателят на КЕВР обаче напомни, че всяко забавяне коства нови загуби на Националната електрическа компания. Загубите биха били в размер на 2 милиона за всеки един ден отлагане. 


„По отношение на оставката – когато има решение на Народното събрание, което е избрало както мен, така и останалите членове на регулатора, аз ще се подчиня на това решение. Иначе всеки е в правото си да иска оставки. Това е част и от политическия пейзаж в българското Народно събрание”, заяви Иванов.