Поправката беше приета на фона на заплахите на бизнеса за протести

 

Народното събрание прие да бъде отложена с месец датата, на която да бъде променена цената на тока. Идеята е през това време да бъдат извършени промени, които да не доведат до рязък скок в тарифите за бизнеса.

 

Приетите промени ще дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи предстоящото вдигане цената на тока с един месец. Решението на председателя Иван Иванов и неговия екип ще стане ясно утре. 

 

Други промени в закона са намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия на възобновяемите източници, както и това, че се заявява намерението на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества.

 

Протестите на бизнеса все пак ще се състоят утре между 11 и 12 часа на различни места в страната. Заявка за спиране на работата за един час са дали близо 1000 предприятия. 

 

Междувременно, в енергийната комисия в Народното събрание синдикати, работодатели и депутати обсъждат възможни законодателни промени, по-голямата част от които са свързани със зелената енергия и които да облекчат бизнеса. Председателят на комисията Делян Добев обаче беше скептичен, че тези мерки ще доведат до наистина сериозен финансов ефект, така че да не се стига до поскъпване на тока.