Днес се очаква енергийният регулатор да реши дали да отложи увеличението

 

Предстои последно решение за цената на тока. Днес се очаква енергийният регулатор да реши дали да отложи увеличението. В четвъртък депутатите развързаха ръцете на Иван Иванов и колегите му новите цени на тока да могат да бъдат отложени с един месец. Парламентът прие отлагането, но решението остава в ръцете на КЕВР. 

Още по темата

 

Остава въпросът достатъчно ли ще е това отлагане, за да няма увеличение. Депутати, бизнес и синдикати са единодушни, че трябва да се затегне дисциплината при зелените централи, а с цена "задължение към обществото" да се натовари и токът за износ.

 

Именно заради намерението за промяна в цените на тока индустрията излиза на масови протести. Точно в 11.00 ч. над 1000 предприятия ще спрат работа или ще намалят мощностите си за час. В протестите ще се включат над 160 000 души. 

 

Най-масово недоволството ще бъде в Стара Загора и Казанлък, където работниците в предприятията ще излязат на протестни шествия. Протести ще има в общо 34 града.  

 

Очаква се в интервала между 11 и 12 ч. потреблението на ток да спадне със 160 мегавата, но не се очаква това да предизвика проблеми в мрежата.