Опашки пред банките и протести по улиците на южната ни съседка

 

Както вече стана ясно, гръцките банки няма да отворят днес и ще останат затворени цяла седмица. Въпреки това пред някои от тях са се събрали хора, които се надяват, че в 8.00 часа все пак някой ще дойде и ще напълни банкоматите, за да могат да изтеглят парите си. По непотвърдена информация обаче гръцката централна банка ще ги зареди едва след обяд

Още по темата

 

Цялата тази истерия идва, след като вчера в късните часове на деня в извънредно телевизионно обръщение премиерът Ципрас обясни, че започва банкова ваканция, която ще продължи до 6 юли. Банките ще бъдат затворени, а банкоматите ще работят, но ще дават на гръцките граждани не повече от 60 евро на ден. Това ограничение не важи само за чуждестранните посетители на страната, които ще могат да теглят толкова, колкото позволяват техните банкови карти. Няма да важи и за пенсионерите, които също ще могат да получават пенсиите си.

 

Междувременно снощи центърът на Солун се изпълни с привърженици на различни леви партии. Всички те излязоха на протест с обща позиция – „да” на референдума и „не” на ултиматума на Европа.

 

„Това е като война, не искат да живеем, а да умрем”, заяви един от протестиращите.

 

Все повече гърци научаваха какви са плановете на правителството за бъдещето на финансите им. И въпреки че беше обещано банкоматите да работят, едно младо семейство установи, че това не е така. Често пъти дългото чакане завършваше с разочарование – никой не успяваше да изтегли пари. А докато хората продължаваха да се редят пред банкоматите, протестът продължаваше, а исканията ставаха все по-категорични.

 

„Виждам бъдещето на Гърция без Еврозоната, без Европейски съюз, без строгите мерки за икономии”, коментира друг протестиращ.

 

В същото време хората пред банките ставаха все повече. На много места всички опити да се изтеглят пари обаче се оказваха неуспешни. На опашката настроенията бяха коренно различни – едни приемаха ситуацията с оптимизъм и национална гордост, а други с дълбоко разочарование и мнението, че Гърция с това правителство няма бъдеще