Причината - правото им на безплатно паркиране било нарушено

 

Баща и син инвалиди осъдиха Община Бургас заради това, че не могат да паркират свободно в "синя зона". Наредбата за преференциалното паркиране на хора с увреждания в община Бургас беше отменена окончателно от Върховния административен съд. 


Местата за инвалиди в "синята зона" на Бургас са изключително малко и рядко такова място може да се види свободно. На водачите им се налага да понякога да паркират километри от мястото, където работят. Това е и причината Неделчо Караилиев да заведе дело срещу Община Бургас и да го спечели на Върховен административен съд.


Георги и баща му осъдиха Общината заради това, че са засегнати правата им като инвалиди да паркират в "синя зона", без да плащат, ако няма разграфени специални места за хора в неравностойно положение.


„Определено много често ми се налага да обикаляме да търсим специализирано место за инвалиди. Някой път се налага по 10-15 минути да обикаляме и да спираме доста далече от институцията, за която сме тръгнали”, обясни Георги Неделчев, син на потърпевшия.


Съдът излезе със становище не по-късно от 3 месеца Общинският съвет да си преразгледа наредбата, като я съобрази с мнението на Агенция за хората с увреждания.


„Би трябвало също така и да създаде възможност за безплатно поне временно паркиране, дори и да няма места, обозначени със специалния знак за хора с увреждания”, каза адвокатът на Георги - Мария Овагемова.


От Общината твърдят, че решението на съда с нищо не променя правилата.


„Паркират на местата, които са обозначени. Така е по закон, така е в цяла Европа. Ако те са заети, си търсят свободно място за хора с увреждания”, обясни председателят на областния съвет в Бургас Константин Луков.


„Ние но обжалваме начина на издаване на карти, а за едното левче, разбирате ли, за едното левче, Община Бургас да взема от инвалиди”, възмущава се Георги Неделчев, син на потърпевшия.


Вносителят е категоричен, че зоната не може да поеме всички с ТЕЛК решение.


„При 5000 места вие къде да намерите да ги сложите, от които сигурно 3000 са незаконно издадени ТЕЛК-ове решения, има и такива. Боли го пръста и му издали, иска да паркира”, коментира председателят на областния съвет в Бургас Константин Луков.


„Що се отнася до злоупотребите, Общината би трябвало да  упражнява контрол и действително да предотвратява такива злоупотреби”, казва Мария Овагемова, адвокат на Георги.


Юристите обясняват, че след приемането на новата наредба отново ще я атакуват в съда, за да паднат и органиченията за таксуване на хора с увреждания.


Засегнатите от общинската наредба за "синята зона" в Бургас смятат, че решението на съда може да бъде взето като пример от всички останали по-големи градове, където действа този принцип за паркиране.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова