Гласоподавателите ще решат дали да приемат или не исканията на международните кредитори

Видео: RUPTLY

 

Гръцкото правителство публикува въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя, 5 юли.

 

Гласоподавателите ще трябва да решат дали да приемат или не исканията на международните кредитори в замяна на нови средства, с които Гърция да предотврати неизпълнение на задълженията по дълговете си, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

 

Въпросът, който ще бъде зададен е: "Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?". Представени са и два възможни отговора – да и не.

 

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на гръцките гласоподаватели, че противопоставяне на предложенията на кредиторите за реформи на референдума, ще означава и отхвърляне на Европейския съюз.

 

"Не", независимо от поставения въпрос, ще означава, че Гърция е казала "не" на Европа", каза той по време на пресконференция. 

 

Гледайте във видеото колко хора се събраха днес в Атина, за да призоват своите съграждани да гласуват с "Не" на предстоящия референдум.