По улиците на Свиленград гледката на гръцки автомобили е ежедневие

 

Тревога и хаос в Гърция. Затворени банки, опашки пред банкоматите, срив на еврото спрямо долара и предупреждения, че бензиностанциите може да останат без горива, защото хората се презапасяват. Банкоматите в Гърция работят, но има ограничение от 60 евро на ден. 

 

В Европа, гръцката криза също предизвиква тревога. Президентът на Франция Франсоа Оланд свика извънредно заседание на кабинета. Канцлерът на Германия Ангела Меркел събра лидерите на парламентарно представените партии. След разговорите, обаче, лидерите бяха единодушни - Гърция вече е получила най-добрата възможна оферта. От тях зависи дали ще я приемат, а следващата неделя, гърците реално ще гласуват дали да останат в Еврозоната.

 

 

И още един аспект на кризата - срив на фондовите борси. В понеделник беше отчетен най-лошият ден от 2011-та. Еврото се срина спрямо щатския долар. Само за няколко часа, 30 милиарда евро от пазарната стойност на европейските банки се изпариха. Според експерти, паника на борсите все още няма, но пазарите искат ясни послания и намерения, а не ситуация на неизвестност, като сегашната. 

Още по темата

 

Министерството на външните работи излезе с нови препоръки към българите, които тръгват към Гърция.Основното предупреждение към българите, пътуващи на юг – да носят достатъчно пари в брой, остава.

 

От понеделник обаче към него се добавя и още едно – резервоарите на автомобилите да са пълни догоре, тъй като има опасност, особено в малките населени места, бензиностанциите да останат без гориво. В същото време много от гърците в опит да преодолеят ограничението за теглене на пари в брой опитват да направят това в България.

 

По улиците на Свиленград гледката на гръцки автомобили е ежедневие. „Идвам да си напълня резервоара, тук е много по-евтино, отколкото в Гърция. Също така и да напазарувам разни неща от магазините за вкъщи”, обясни Антони Цубликсис.

 

Напоследък обаче гърците пазаруват по-малко и обменят по-малко пари. Немалко гърци днес опитаха да ползват българските банкомати. Някои по три пъти, но неуспешно три пъти, дори и с помощ. В крайна сметка гърците разбраха, че ограничението от 60 евро на ден важи и в чужбина, затова въпреки че имат пари в сметките си, няма как да ги изтеглят. Според хората и търговците в пограничните райони броят на гърците, идващи на пазар у нас, ще намалее още.

 

Репортери: Марина Цекова, Димитър Иванов