Това реши Софийският апелативен съд

КТБ е била в несъстоятелност на 20 юни 2014 година. Това реши 3-членен състав на Софийския апелативен съд. Така магистратите отмениха решението на Софийския градски съд, че банката е фалирала на 6-и ноември. Датата на фалита има значение за признаването на прихващанията от банката за валидни. 

Още по темата

 

Промяната е важна, тъй като отваря възможност да бъдат атакувани в съда всички извършени цесии и прихващания, след обявяването й в несъстоятелност. Според различни източници става въпрос за сделки, за стотици милиони. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.  

 

В края на юни управителят на БНБ Иван Иванов коментира, че отчетите на КТБ не са показвали реалното състояние на банката. 

 

"Бяхме шокирани от това, което установиха одиторите. За два мандата като управител на БНБ никога не ми е било докладвано да има проблем с КТБ”, заяви тогава Искров и добави: „Опитахме се с колегите да преструктурираме банката и да я отворим, но не получихме политическа подкрепа".