Подкрепят или не гърците спасителният пакет на кредиторите?

 

Как се стигна дотук?

 

До 30 юни Гърция трябваше да върне на кредиторите си над 1,5 млрд. евро. Южната ни съседка не плати и Европа за пореден път извини Гърция, но настоя за спешни реформи. В замяна обеща още милиарди.


Гърция предложи своя пакет от икономии, но това не беше достатъчно.


„По някои точки имаме усещането, че се връщаме назад”, обяви германският канцлер Ангела Меркел.


„Категорично съм против отлагания и компромиси”, коментира българският премиер Бойко Борисов.


И от своя страна кредиторите предложиха свой пакет реформи – по-строги. Сред тях – по-висок данък добавена стойност за ресторантите с 10%. ДДС-то за хотелите също да скочи – двойно. И още – отпадане на данъчните облекчения за островите от Егейско море и строга пенсионна реформа. Последваха протести.


И премиерът на Гърция Алексис Ципрас каза „Не”, предложи провеждането на референдум и прехвърли топката в ръцете на гърците. Пожела те да избират да бъдат ли приети предложенията на Европа или не.


„Едно „Не” не означава по-малко затягане на коланите. Две са основните версии за този референдум от политическа гледна точка. Първо, Ципрас имаше нужда от този референдум, за да легитимира своята възможност да вземе свободно решение по повод преговорите с Тройката. Второ – чрез референдума Ципрас на практика си легитимира позицията на един антисистемен играч, чиято цел е не просто да намали дълговото бреме на Гърция. Ципрас би желал да напрегне конфликта между Гръция и Европейския съюз до там, че да влезе в историята като човекът, който е нанесъл непоправим удар върху Европейския съюз”, коментира в студиото на Нова телевизия политологът Огнян Минчев.

 

Всичко за ситуацията в южната ни съседка гледайте във видеото.