Това заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис

"Гръцкото правтелство иска да възобнови преговорите с международните кредитори незабавно, за да постигне споразумение, което да задържи Гърция на повърхността", заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от Ройтерс и БТА.

 

"Преговорите, които ще започнат, трябва да бъдат завършени много скоро, дори след 48 часа", каза пред гръцката телевизия Сакеларидис, след като проучвания, огласени след приключване на гласуването днес, показаха ясна преднина за гласувалите с "не" на предложенията на кредиторите.

 

"Ще направим всичко необходимо, за да подпишем скоро", добави говорителят.

 

На свой ред парламентарният представител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис изрази мнението, че "резултатите ще позволят на правителството да предприеме бързи действия, за да бъде постигнато споразумение с кредиторите.

 

"Смятам, че те /резултатите/ ще помогнат на правителството", каза Никос Филис, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Премиерът Алексис Ципрас неведнъж призоваваше гърците да отхвърлят заробващите условия на международните кредитори по изплащането на гръцкия дълг, смятайки, че категоричното "не" ще засили преговорните позиции на Атина.

 

От друга страна одновната опозиционна партия "Нова демокрация" допуска обратното – отхвърлянето на условията сериозно ще отслаби възможностите на страната, защото кредиторите държат на своите условия.