Част от конструкцията изчезва заради кражбата на тухли

Около 30% от Великата китайска стена, строена по времето на династията Мин, са изчезнали с течение на времето. Причина са неблагоприятни природни условия и безразсъдни човешки дейности – включително кражба на тухли за изграждане на къщи, предава БГНЕС по данни на сайта Artprice. Всичко това води до ерозия на конструкцията, която е част от Списъка за световното културно наследство ЮНЕСКО.

 

Великата стена не е единична непрекъсната структура, а се простира върху площ от хиляди километри от Шанхай на изток до пясъците на ръба на пустинята Гоби.

 

На места тя е толкова разбита, че оценките на общата ѝ дължина варират от 9000 км до 21000 км, в зависимост от това дали са включени липсващите участъци. Въпреки дължината си, тя не се вижда от Космоса, както понякога се твърди. Строителството първоначално започва през III век пр.н.е., но около 6300 км са построени по времето на династията Мин (1368 г.–1644 г.). В този участък се включват и най-посещаваните сектори на север от столицата Пекин. От тях 1962 километра са изчезнали през вековете.

 

Част от конструкцията е изчезнала заради растения, появили се в стените, което е ускорило ерозията. "Въпреки че някои от стените са изградени от камък и тухла, те не могат да издържат на многогодишно излагане на вятър и дъжд", се казва още в специално изготвения от специалисти доклад, представящ състоянието на стената. "Много от кулите са станали по-нестабилни и могат да рухнат в резултат на проливен дъжд или буря. Туризмът и дейностите на местните жители също вредят на най-дългата конструкция в света, строена от човешка ръка", се казва още в доклада.

 

Бедните селяни от област Лулон в северната провинция Хъбей са свикнали да използват дебели сиви тухли от участък от стената, за да ги включат в изграждането на собствените си къщи. Плочи от стената, гравирани с китайски йероглифи, са били продавани от местните жители за 30 юана (близо 5 евро). Според китайското законодателство лицата, които взимат тухли от Великата китайска стена, може да бъдат глобени до 5000 юана (730 евро).