Драмата с българските гимназисти в Испания продължава

 

Това, че учениците не е имало къде да спят в Испания, е обвинение и клевета. Те не са били в бежански лагер, нито на улицата". Това заяви за "Здравей, България" Ирена Стоянова от туристическата фирма, която остави 31 български деца без хотел в Коста Брава. 

 

Възпитаниците на Националната финансово-стопанска гимназия в София бяха изхвърлени от хотела си, защото фирмата-организатор на екскурзията не платила нощувките. Към днешния ден напрежението още не е спаднало, а родителите все така не знаят къде ще нощуват децата им в следващите дни. Те оспориха твърденията на Стоянова, че гимназистите са нощували в тризвезден хотел. 

 

"Хотелът е двузвезден, с абсолютно лоши условия. Тези хотели се използват предимно от бежанци. Затова децата казаха, че мястото прилича на бежански лагер", посочи родител на едно от децата. 

 

Според другите родители гостите на хотела били предимно проститутки и наркомани. На мястото имало и мравки. Те посочиха, че нощувките там не са били платени от туроператора, а от възрастните, пътували заедно с учениците. Третата нощувка е платена от шофьорите.

 

 

Междувременно стана ясно, че единствено за нощувката тази нощ има гаранция, че ще е в хотел, а остават още четири. Родителите вече втори ден очакват отговори. Те имаха среща с директорката на туристическата агенция в 10 сутринта, а тя им обеща да им представи платежни. С идването си час и половина по-късно обаче, тя се заключи в офиса на фирмата, заедно с експертите от Комисията за защита на потребителите, на които щяла да предостави документи.

 

Пред туристическата агенция от сутринта са и хора, които искат да отменят резервациите си за други екскурзии. Те се притесняват, че това, което се е случило с децата, може да се случи и на тях. 

 

Репортери: Яна Николова, Мария Милкова