Тяхното изпълнение вероятно ще осигури на Атина нова спасителна програма

 

Гръцкият парламент одобри предложенията за реформи, представени от правителството пред европейските кредитори.

Още по темата


Депутатите упълномощиха кабинета на Алексис Ципрас да проведе преговори за сключването на споразумение за трета спасителна програма за следващите 36 месеца.


Предложенията бяха приети с гласовете на 251 депутати, 32 гласуваха против – от тях двама бяха от СИРИЗА. Осем народни представители – също от управляващата партия, се въздържаха.


След завършването на преговорите с международните партньори на Атина текстът на споразумението ще бъде отново представен за обсъждане в парламента, за да получи одобрението на депутатите и да се превърне в официален закон на страната.


На референдума, проведен на 5 юли, получихме мандат за постигането на по-добро споразумение от ултиматума на Еврогрупата, но не и мандат за напускането на Еврозоната“, подчерта в хода на пленарното заседание министър-председателят Ципрас.


Той все пак призна, че в предложенията на ЕС за провеждане на реформи срещу отпускането на нов спасителен заем за икономиката на страната има редица положения, които не съвпадат с програмата на управляващата партия СИРИЗА


Новият финансов министър Евклид Цакалотос заяви, че правителството иска одобрението на парламента, "за да засили позицията за преговори на страната и да се постигнат по-добри условия".


Въпреки опозицията у дома, Ципрас се съгласи на исканията за орязване на пенсиите, вдигане на данъците и приватизация


Международните кредитори смятат, че предложенията за реформи на страната са достатъчно добри, за да станат основа на нов спасителен план за стойност 74 млрд. евро, твърди източник от ЕС, цитиран от АФП.


Според него обаче шансът финансовите министри на Еврозоната да одобрят предложенията е само "50 на 50" заради твърдата позиция на Германия и други държави, които отхвърлят категорично възможността за облекчаване на част от дълга.


Финансовите министри от Еврозоната ще вземат важното за Гърция решение в събота. След срещата си те ще подготвят доклад за лидерите на страните от зоната, чиято среща е в неделя. Тя ще бъде последвана от спешна среща на управляващи от всички 28 държави от ЕС.