Само така южната ни съседка ще отговори на условията на кредиторите

 

Сериозни рестрикции на доходите в Гърция. Парламентът в южната ни съседка трябва да гласува спешни промени, за да отговори на условията на кредиторите. Сред тях и намаляване на привилегиите на държавните служители. 

 

Служителите в държавните и бюджетни служби са тези, които първи ще усетят предстоящите промени. Само до преди 2 години голяма част от тях са получавали всевъзможни бонуси като например за това, че идват навреме на работа или пък, че си мият често ръцете. И макар голяма част от тези бонуси да са вече просто част от заплатите, които са се увеличили, все още съществуват на места. Заплатите на държавните служители обаче скоро ще тръгнат надолу. 

 

Държавните служители в Гърция получават средно над 1 000 евро месечно. До скоро много от тях са получавали допълнителни пари за всевъзможни причини. Случвало се е дори затворници да получават половината си заплата, само защото са били държавни служители, а дъщерите им да взимат пенсиите на починалите си родители, докато се омъжат. И още бонуси от близкото минало - шофьорите на служебни дизелови автомобили получавали по 25 евро на месец, за да подгряват двигателя.  Куриерите в министерствата вземали по 290 евро над заплатата си, за да пренасят документи между институциите, т.е. за да правят това, за което са назначени. Днес обаче тези бонуси просто са част от заплатите.

 

Предстоят сериозни промени и при ранното пенсиониране, защото много гърци започват да получават пенсия преди да навършат 50 години.

 

Но самите гърци не смятат това за огромен проблем, въпреки милионите, които държавата харчи за пенсии.

 

Хората, които имат право на пенсия още на 50 години, са отново държавните служители.

 

Погледите на всички сега са насочени към гръцкия парламент, който ще вземе окончателните тежки решения.