В Белград максималната температура дни наред показва около и над 39 градуса

 

Червен код е обявен за цялата територия на Сърбия, Косово, Унгария, Черна гора и Хърватия заради опасно високи температури.

 

Изключително горещо е времето в западната ни съседка, където температурите от няколко дни са много високи, в Белград максималната температура дни наред показва около и над 39 градуса. Горещото време там ще се задържи още една седмица. По това време на годината за Сърбия нормалните температури са около 30 градуса, но тази година живакът на термометъра скочи с 10 градуса и ще се задържи още 7-8 дни горещото време.

 

В Унгария също е много горещо дни наред – там, както и в Сърбия сутрешните температури надхвърлят 20 градуса, в някои места достигат до 25 градуса. През деня температурите ще бъдат в порядъка от 36 градуса нагоре, в някои райони на Унгария, освен червеният код, е обявен и жълт, и оранжев код за гръмотевични бури, пише БГНЕС.

 

В Хърватия тази сутрин температурите са между 25 и 30 градуса, през деня ще се покачат до 38 градуса. Червен код за горещини е обявен и в няколко области на Югоизточна Швейцария.