Температурите редовно надвишават 30-35 градуса

Над 160 горски пожара са избухнали вчера на територията на Италия поради високите температури, които се запазват от няколко седмици, предаде БТА.

 

Само в областта Кампаня, със столица Неапол, са регистрирани 75 огнища, съобщи службата за охрана на горите. Следват Тоскана със 17 пожара и Пулия с 15.

 

Температурите редовно надвишават 30-35 градуса. Гражданската защита обяви за днешния неделен ден "червен код" с предупреждение за опасно високи температури в 23 града, което означава, че дори млади хора без здравни проблеми са изложени на риск. 

 

Застрашените градове са разположени из цялата територия на страната - от Милано и Бреша на север съответно с 37 и 38 градуса, до Рим и Неапол на юг с 38 градуса, и 40 градуса за Болоня.

 

През първите две седмици на юли случаите на потърсена спешна медицинска помощ в болниците са се увеличили със средно 10% спрямо същия период на 2014 г., с пикове от плюс 20% в някои зони на Емилия-Романя, района на Болоня, Лацио, района на Рим, по данни на италианското сдружение на медиците от спешна помощ.