Борбата със заболяването в село Млада гвардия продължава

 

Борбата с антракса във варненското село Млада гвардия продължава. Отрицателни са пробите за болестта сред първите 22-ма изследвани души, но заразата погуби още едно животно. Институциите взимат мерки за овладяване на огнището. Само преди дни болестта отне живота на 53-годишен пастир.

 

В Млада гвардия няма паника сред хората, но притеснението за съдбата на животните е обхванало всички. За Марин Кръстев, чиято юница е второто умряло животно, загубите са големи. Преди месец са му предлагали за нея 1500 лева. Сега не знае ще оцелеят ли другите му животни, а и дни наред не може да продава мляко. „В 10.00 часа отидох при животните, юницата беше, дадох им да ядат, да пият, три часа по-късно я намерих умряла и се обадих на докторите”, разказа той. 

 

От здравната инспекция уверяват, че засега няма заразени хора, днес взели проби и от семейството на Марин Кръстев. Пашата на животните в селото е забранена, осигурява им се храна и вода на място. Ваксината създава имунитет за добитъка до седмица, очаква се карантината да продължи до десет дни.

 

"Утре ще имаме общоселско събрание, на което инспектори по безопасност на храните ще разяснят какво трябва да правят хората", обясни кметът на селото Катя Тодорова. „Ваксинация се прави само там, където има случаи на антракс. Превантивно не се прави никъде, прави се само, където има огнища и се прави в продължение на 30 години”, обясни изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев. 

 

„Ние проследяваме хората, които са били в контакт със заразените животни или са яли от месото и продължаваме да следим ситуацията. Хубавото е, че това не е инфекция, която се предава от човек на човек, така че хората могат да бъдат спокойни”, обясни заместник-здравният министър Ваньо Шарков.

 

Ще се проверява маркировката на всички животни и ако такава липсва, ще бъдат налагани глоби на стопаните. Предполага се, че заразата е дошла от Шуменско, където преди време е имало няколко такива огнища на болестта. Започнала е проверка относно действията на ветеринарния лекар в селото.   

 

Репортер: Искра Урумова