Организирано бе шествие от Националния стадион до Министерството на спорта

 

Федерацията по бейзбол излезе на протест в София. Причината за недоволството е затварянето на единственото стандартно игрище за бейзбол в столицата на комплекс „Диана”. 

 

Теренът, който се ползва от българската федерация по бейзбол още от 2004 година, е под ключ от месец май тази година. Всичко това се случва, въпреки че до настоящия момент федерацията е била в коректни договорни отношения с Национална спортна база.

 

Според федерацията по бейзбол тя е трябвало да възстанови нарушения след конната надпревара терен, но това не се е случило. Сега основните надежди са казусът да бъде решен на най-високо равнище.

 

Днешният протест срещу настъпилото безвремие за бейзбола в София събра около 20 представители на столичните клубове. Тяхната проява бе под формата на флашмоб. Малки и големи състезатели пресъздадоха своеобразен бейзболен мач на паркинга пред на Националния стадион „Васил Левски”. Председателят на клуб „София Блус” Стефан Бежков дори влезе в ролята на златна статуя, като той зае едно от свободните места на постаментите за статуи пред стадиона. Недоволните поеха в посока Спортното министерство, където техни представители бяха приети от заместник-министър Калин Каменов.

 

След срещата стана ясно че Министерството на младежта и спорта няма информация за инвестиционни намерения, целящи смяна предназначението на обекта, които да бавят възстановяването на достъпа до стадиона. Такива опасения изразиха днес състезателите по бейзбол. Решение по казуса ще бъде търсено на среща между протестиращите и министър Кралев, която ще се състои на 6 август. 

 

Междувременно Нова телевизия получи и становище от Национална спортна база, в което се казва, че писмото с искане на федерацията по бейзбол за подновяване на договора за наем е входирано в дружеството на 7 юли и ще бъде разгледано на първото възможно заседание на борда на директорите. Такова заседание не е провеждано, откакто е постъпила молбата за нов договор.