Между 50 и 80% от завършилите за учители избират това и за своя професия

 

Пет пъти повече жени избират учителската професия. Такава е статистиката на Софийския университет. 

 

За периода 2011-2015 година специалност "Педагогика" в там са завършили едва 40 мъже, броят на дамите с диплома за учител е 211, или над пет пъти повече. Така професията се феминизира.

 

Напук на ширещото се мнение, че младежите записват "Педагогика", просто за да имат висше и поради ниския бал на прием, оказва се, че между 50 и 80% от завършилите за учители избират това и за своя професия. И на фона на всичко това, 4000 учители трябва да се пенсионират наесен.  

 

Ивет е от Пирдоп и се записа да учи "Педагогика". И ако тя мечтае да е педагог, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Албена Чавдарова имала други мечти. Искала да учи право, но я приели специалност „Педагогика”. 

 

Тя обаче не се прехвърлила - днес преподава "История на педагогиката" на първокурсниците, които определя като грамотни, въпреки ниския бал за прием в специалността. За да се научат да мислят аналитично, учителите им в средното образование трябва да притежават определени умения. Или иначе казано - лидери да обучават лидери.