Недоволството ще обхване 28 града

 

Бизнесът излиза на протест срещу повишението на цената на тока от 1 август. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) веднъж вече отложи поскъпването с месец, но работодателите искат по-скъпият ток да се плаща от януари догодина. 
  

Металургията, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост и който още пожелае от индустрията ще излязат на улицата за два часа в сряда. 

 

В София се очаква над 6000 души да излязат на шествие - от Министерския съвет, през КЕВР на бул. „Дондуков”, до парламента и обратно. Недоволство ще има и в още 28 града в страната, подкрепено и от синдикатите.

 

Бизнесът иска пътна карта, която да заложи дългосрочни реформи в сектора, а КЕВР да отложи поскъпването на тока за януари. Работодателите не отричат, че са имали полезни разговори с правителството, но властта не удържала на думата си. Намерила 200 млн. лв. резерви и ги "отредила", според бизнеса заради лични интереси, за нов тип ВЕИ - „добив на енергия от оборски тор“. 

 

В края на юни бизнесът обяви, че икономиката губи по 30 млн. лв. на час от протестите срещу повишаването на цената на тока. Недоволството в сряда ще бъде вторият вопъл на работодателите за дългосрочни реформи в енергетиката.