Това показва доклад по темата, изготвен от Държавния департамент на САЩ

България е сред основните страни-източници при трафика на хора в Европейския съюз и по-рядко е транзитна или крайна дестинация. Това сочи доклада на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора през 2015 г.


В документа е записано още, че българските жени и деца стават жертва на сексуална експлоатация в родината си, както и в Европа, Русия, Близкия изток и САЩ. Според неправителствени организации вътрешният трафик се засилва.


Мъжете, жените и децата са обект и на трудова експлоатация в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания и Замбия.


Българи с недъзи пък са принуждавани да просят и крадат по улиците на родината си, Австрия, Гърция, Италия, Швеция и Великобритания, показва още докладът.


В него са включени данни от 188 държави по света. Общо 18 от тях се справят по-добре с борбата срещу трафика на хора в сравнение с миналата година и също толкова бележат по-ниски резултати.


В първата група влизат Саудитска Арабия, Кения, Куба и Малайзия, а във втората – наред с България, са и Тайланд, Египет, Гана.