Президентът защити пред депутатите тезата си в полза на провеждането на референдум

 

Българите са загубили вяра в това, че всеки гражданин е важен и може да участва пряко във взимането на решения, а използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към депутатите преди началото на обсъжданията „за” и „против” провеждането на референдум, заедно с предстоящите местни избори през октомври.

Още по темата


Каквото и да е мнението на народа, то е по-силно от желанието ни да „ударим” политическия противник”, каза държавният глава в подкрепа на тезата си за необходимостта от референдум.


Плевнелиев коментира предложените от него въпроси за допитване до народа, засягащи задължителното, електронното и мажоритарното гласуване.


Задължителното гласуване е познато и може да помогне на млада демокрация като нашата”, категоричен беше Плевнелиев.


По отношение на дистанционното упражняване на правото на глас, президентът заяви, че „то е бъдещето и въпросът е не „Дали?”, а „Кога?” ще бъде въведено то и у нас”.


В съвременния свят всеки има възможността на работи и учи навсякъде по света, а модерните технологии позволяват и на българите в чужбина да се включват в политическия живот – те са с нас, те ни виждат”, коментира още държавният глава.


Той се обяви категорично против „изключването на милиони наши сънародници от политическия живот, само защото са намерили реализация в чужбина”.


"Безспорно е, че гражданите предпочитат, наред с партийните листи, да гласуват и за личности", каза още Плевнелиев. Според него така ще се заздрави връзката избирател – народен представител.

 

"Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система. В състояние сме да се възползваме от най-доброто и от двете системи. Заставам категорично зад многопартийната политическа система. Изрично подчертавам основополагащата роля на партиите. С въвеждане на смесена избирателна система, при която има мажоритарен и пропорционален избор, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", коментира държавният глава.

 

Едновременното провеждане на местния вот и референдум пък щяло да бъде по-малко натоварване за бюджета.


Нека днес покажем, че вярваме в суверена, за да можем утре да направим това доверие взаимно”, завърши речта си Плевнелиев.