Отпада допитването до народа за мажоритарен и задължителен вот

 

В референдума, който ще се проведе през октомври, ще фигурира само един въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?". Това решиха депутатите на извънредното си заседание във вторник.

Още по темата


По предложение на президента Росен Плевнелиев чрез допитването народът трябваше да се произнесе и по темите за задължителното и мажоритарното гласуване.

 

Събраната подписка, включващата и трите първоначално замислени въпроса, са подкрепили повече от 570 000 български граждани. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите в пленарна зала.

 

"Въпросите, които бяха зададени в подписката, бяха формулирани така и президентът се съобрази с тях. Защо да коригираме въпросите, след като над 270 000 български граждани ги подкрепят?", запита Цветанов.

 

В началото на днешното заседание президентът Росен Плевнелиев призова народните представители да подкрепят провеждането на референдума и представи своите аргументи за включването на въпросите за провеждане на мажоритарен, задължителен и електронен вот.

 

Всички предложения на държавния глава бяха критикувани от парламентарно избраните партии, с изключение на ГЕРБ. Чуха се и по-различни формулировки на въпросите. ДПС отново лансира идеята си за пълен, а не частичен мажоритарен вот.

 

Малко след края на обсъждането депутатите окончателно решиха, че референдумът ще се проведе в един ден с местните избори - 25 октомври. "За" това се обявиха 131 депутати, 31 бяха "против" и трима се въздържаха.