Искам да помагам на спорта у нас да се развива, заяви спортистката

 

За мотивацията, тренировките и плановете за след края на кариерата – Ивет Лалова пред журналиста от Нова Емил Здравков. 

 

Доволна ли си от начина, по който се развива лятото за теб?

 

Ивет Лалова: Чувствам се доволна, различно. Всяка година е различна. Не можеш да докараш никога един сезон като другия или като предишния. На мен вече ми се събраха доста сезона зад гърба. Човек минава през различни състояния, както физически, така и психологически. Тази година е различна, сезонът се развива по-късно. Световното е по-късно, в края на август.  

 

Опитвам се да развивам сезона, малко по-различно, защото виждаме, че условията са много различни. Климатът се променя, както казват. 

 

Хванах много насрещни ветрове. Много студ по тези европейски турнири и това не е типично. Спринтът търси винаги топли климатични условия, високи температури. Със самия сезон и това вече ще си дойде на мястото, то е въпрос и на късмет.

 

Кое е нещото, което продължава да те мотивира да поддържаш това ниво?

 

Ивет Лалова: Обичта и наистина когато си се изкачил толкова трудно на едно ниво е много трудно да слезеш от него и е много болезнено и травмиращо за един голям спортист да приеме, че не винаги може да бъде на най-високо ниво, но аз дава всичко от себе си. Вярвам в таланта си, в здравето си и в хората, които са около мен и ме подкрепят и вярвам, че има какво още да покажем преди да сложим край на цялата тази любов, наречена спринт.

 

В последните месеци направи ли някакви промени по подготовката ти?

 

Ивет Лалова: Да, аз винаги правя промени в подготовката. Проф. Бономи е известен с това, че той няма 2 години еднакви и знаете, че нашата спортна форма реално е резултат на едно адаптиране на организма. Съответно пък това адаптиране е една провокация и ти, за да търсиш винаги нещо, което да работи реално, трябва да го променяш, тъй като организмът се адаптира много бързо и не отговоря на едни и същи провокации или едни и същи тренировки. Затова аз също търся различни стимули, търся различни промени.

 

Тази година промених много своята програма. Намалих много обема, увеличих интензитета, като един типичен спринтьор на 31 години вече. Заложих на качеството и това засега е ОК, върши добра работа.

 

200 метра е моята скрита, неосъществена любов. Много обичам тази дисциплина, но тя е много коварна. Имам много по-малко опит на 200 метра, със сигурност мога да кажа, че 50% от своята кариера съм бягала повече на 100 метра. Там се чувствам много уверена, знам във всеки един момент каква е моята форма. И зная от какво зависи бягането ми. На 200 е, как да кажа, малко по-несигурна се чувствам там и мога да претърпя много по-големи изненади, но много обичам тази дисциплина. Тази година не се готвих специално върху 200 метра, но със скоростта, за която работих през подготвителния период, смятам, че мога и да направя личен резултат на 200 метра, за което обаче търся условията, разбира се.

 

Какви са амбициите ти за Световното първенство и колко трудно ще бъде да се бориш за участие във финал?

 

Ивет Лалова: Амбициите ми винаги са много високи. Амбициите ми винаги са да дам най-доброто точно там, точно в този ден, но нивото на 100 и 200 метра се вдигна изключително много през последните 1 и 2 години, не само световното ниво, но и европейското ниво. Преди 2 години знаехме. Аз бях една единствена лидерка в Европа, сега се появиха толкова много млади момичета, с такива невероятни възможности и резултати. Става все по-трудно да се говори изобщо за финал на 100 метра. Аз се шегувам, но той май няма да е шега, а ще стане реалност, че за влизане във финал на Олимпийските игри през следващата година ще трябва резултат от 10.80 секунди на 100 метра.

 

Моите цели се променят. Моята цел е друга. Моята цел е да удовлетворя своя труд, да отида там и да дам най-доброто от себе си. Нека не намеря място във финала, но да знам, че моят season best - най-доброто ми бягане през този сезон, и на едната и на другата дисциплина, е бил точно там. Това е най-големият комплимент за моята работа. 

 

Преди време каза, че се чувстваш близо до края на кариерата ти. Планирано ли е вече, че Рио ще бъде този финал?

 

Ивет Лалова: Хем е планирано, хем много тежи да планираш един край, да кажеш именно там ще сложа край. Иска ми се много да затворя кариерата си с един бум. С нещо голямо, с нещо силно, с нещо запомнящо се, но не съм сигурна пък дали след това няма да ми дойде още апетит, за да продължа, затова засега съм поставила Рио като финал, но не искам да се ограничавам само до това. Наистина вярвам, че когато човек спре да изпитва наслада, спре да изпитва тази обич към работата си и той трябва да го смени с нещо друго.

 

Как изобщо планираш едно следващо ниво на твоето развитие?

 

Ивет Лалова: Аз съм с ясното съзнание, че моите възможности и моето бъдеще са предимно в България. Прекалено съм свързана с България и това беше една от причините да не приема никога да се състезавам за друга държава. Да сменя своето гражданство. Всички бяха сигурни, че след като се омъжвам за италианец, ще стана италианка, но за мен всеки тежи на своето място и смятам, че мога да продължа да давам на България под някаква друга форма. Не само на пистата, но извън нея. Искам да помагам на спорта да се развива и смятам, че целия опит, който съм натрупала след 20 години в спорта може да бъде полезен. Затова съм сигурна, че ще намеря точната на това нещо и ще бъда поне за някакъв период в България.

 

 Имаш ли някаква визия вече, избистрена с какво точно би се занимавала покрай спорта?

 

Ивет Лалова: Имам много идеи, но ги оставям, прекалено съм фокусирана все още върху пистата и се надявам до една година, това нещо да се оформи, със сигурност ще бъде нещо, няма как да не го обичам, тъй като ще бъде свързано със спорта и със сигурност искам да продължа в тази посока. Много ми се иска.