Договорена е новата спасителна програма за страната

 

Гърция постигна споразумение с международните кредитори за нова спасителна програма на стойност 86 млрд. евро. Тя ще позволи на Атина да остане в Еврозоната и да избегне фалит. Финансовият министър уточни все пак, че остават дребни детайли за доуточняване. 

Още по темата

 

Правителството в Атина се надява новото тригодишно споразумение да бъде одобрено от парламента в рамките на тази седмица. Южната ни съседка се нуждае от сделка до 20 август, когато трябва да плати дължимата сума към Европейската централна банка в размер на 3,2 млрд. евро. Това обаче няма да бъде възможно, ако не бъде постигнато споразумение за трета спасителна програма в рамките на последните пет години.

 

Сред договорените неща са и окончателни фискални цели, насочени към първичен бюджетен излишък от 2016 г. нататък. Гърция се е съгласила още със създаването на независим приватизационен фонд с начините за управлението на проблемните банкови заеми.

 

Гръцки представители са коментирали, че очакват сделката да бъде ратифицирана от гръцкия парламент в сряда или четвъртък, а в петък да бъде одобрена от финансовите министри на Еврозоната.