Те идват след фаталната гонка в Лесидрен, при която загинаха две деца

 

 

Искане за по-строги наказания за убийците на пътя. Това става след фаталната гонка в Лесидрен, при която загинаха две деца, а други две бяха ранени. 

 

След трагедията селото е потънало в страх и мълчание за участниците в опасните улични състезания. 

 

Екип на Нова успя да разговаря с един от участниците в смъртоносната гонка – Ален, който шофьора втората кола. Той няма да бъде обвинен, а само свидетел по делото за смъртта на двете деца. 

 

По негови думи състезание не е имало. Той и Филип просто си карали колите бързо, защото нямало какво да правят вечерта. 

 

В същото време хора от селото ни разказаха, че гонки и опасни дрифтове в центъра на селото има от години. Знае се кои са шофьорите, но много хора се страхуват да ги назоват. 

 

Във фаталната вечер Ален и Филип тръгнали заедно с колите си от центъра на селото към Съевата чешма. Точно натам, но пеша бяха тръгнали и група тийнейджъри. Двама от тях - Велислава и Марино, не успяха да стигнат. 

 

„Карахме с 90/100. Това е извънградски път. Изпреварих го на завоя, застанах пред него, децата бяха на пътя и се пръснаха, аз ги подминах”, разказва Ален.

 

Колата на Филип обаче е блъснала 4 от децата. Две от тях починаха. 16-годишната Велислава е убита на място. Тя е едно от 5-те деца от училище „Васил Левски” в Троян, което посети Космическия център на НАСА в Измир след конкурс. 

 

Другото убито дете е Марино. Ученик в 51-во училище в София. Част от театралния кръжок и училищната телевизия, и отличник в класа.

 

Хората в Лесидрен са ядосани от факта, че трябваше две деца да загубят живота си, за да се заговори за незаконните състезания. И въпреки това, от страх, никой не пожела да говори публично за проблема. 

 

Неофициално всички споменават Ален и брат му Милен като редовни участници в незаконните гонки. 

 

Според тях обаче няма нито един шофьор от Лесидрен, който да спазва ограниченията на скоростта. И са категорични, че гонки край Лесидрен няма. Или поне не всяка вечер. 

 

А на практика за правосъдието у нас няма никакво значение дали е имало незаконни състезание, или не, защото това не е вписано в закона като престъпление.