Желание има, но години наред подкрепата все не стига

 

Държавата мълчи два дни след трагедията в Лесидрен. Желание за чисто нов закон има, но подкрепа, като че ли все още не.

 

Всяка една права отсечка, малко по-добър път, повече конски сили и неразумно желание за доказване може да се превърнат в смъртоносно състезание. Понякога срещу пари. Понякога спонтанно, с непознат шофьор.

 

„Паралелно с желанието да победиш, вече не се съобразяваш с никакви условности и това може да бъде много опасно”, обяснява бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев.

 

„Не е виновна само държавата, виновни сме и ние като общество. Защото през годините сме свикнали да ги виждаме и да замълчим от страх. Но с този страх, който цари, ние губим децата си и обличаме черни дрехи завинаги”, коментира Нели Петрова от ГЕРБ.

 

Страх и безнаказаност. Защото състезанието не е престъпление. Само високата скорост се наказва.

 

„Трудно за улавяне и още по-трудно за доказване е това деяние”, обясни Алекси Стратиев. 

 

Състезателите-аматьори са бързи и в бягството си от полицията. Знаят къде са камерите, разбират кога пристига патрул.

 

„Който си е позволил да участва в такава гонка или да кара с алкохол или наркотици, той ще повтори пак”, смята Нели Петрова. 

 

Затова близките на жертви на катастрофи, депутати и организации искат чисто нов закон. А не само кръпки, каквито се правят след всяка смърт на пътя. Отнемане на книжката завинаги при доказана вина и много по-строг контрол още при шофьорските изпити. Желание има, но години наред подкрепа за нов закон все не стига.

 

„Всички мои колеги са родители, баби, дядовци, всички трябва да сме обединени, не разединени. Знам, че е трудоемко, трябват ни много експерти, ще срещнем отпор от разни организации”, смята Нели Петрова. 

 

Според експерти, вместо забрана, любителите на силни усещания трябва да получат среда. Така, както преди години им беше предоставено летището в Божурище, за да не застрашават живота на никого. И да не се крият от полицията. 

 

За промяна крещят и опечалените съученици и учители на загиналият в Лесидрен Марино. Засега с петиция. Амбициите са тя да бъде подкрепена от стотици хиляди, след това 51-во училище да влезе в парламента, за да я облече в действия.