Цели ромски гета живеят и "работят" в скандинавската страна

 

Български роми масово просят в Швеция. Схемата за печелене на пари от жители на цели ромски гета разкри в свое разследване журналистът Миролюба Бенатова. 

Още по темата

 

Оказва се, че парите, които изкарват сънародниците ни в скандинавската страна са доста добри. Затова стотици роми от Северна България са се пренесли в градовете Гьотеборг и Йостерйотланд.

 

Разследването показва, че бедните и по-малко образовани хора са експлоатирани цинично от свои сънародници. Просяците са наети на работа в България, с обещание за работа или много доходна просия в Швеция. Организаторите им осигуряват транспорт, храна и подслон, но когато пристигнат, те разбират, че обещаните условия са съвсем различни. 

 

Оказва се, че просяците са длъжни да възстановяват разходите, които организаторите твърдят, че са имали, и са принудени да изкарват милостиня със седене на точно определени места по 9-10 часа на ден. Жертвите се чувстват много уязвими поради факта, че са в чужда страна, където не знаят нито как да действат, нито към кого да се обърнат и се налага да останат в това положение в продължение на месеци.


 
Още по темата гледайте във видеото. А как просещите в Швеция живеят у нас – гледайте в „Събуди се” в неделя.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.