Информацията е на украинската Държавна служба за извънредни ситуации

Украинските огнеборци вече от седмица гасят пожара в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, цитирана от ТАСС и БТА.

 

Към тази сутрин не са установени огнища на открит пламък. Пожарникарите поливат площите и наблюдават отделни огнища, в които тлее горската постилка, посочва ведомството.


Пожарът в украински резерват недалеч от атомната централа избухна на 9 август и бе локализиран на 14 т. м. Премиерът Арсений Яценюк допусна, че става дума за умишлен палеж, и нареди да бъдат изпратени допълнителни сили на Националната гвардия за охрана на забранената зона.


Предишният голям пожар в отчуждената зона на територията на горския комплекс стана на 29 юни след подпалване на сухи треви и тръстика. Тогава огънят от отделни огнища се разпространи на площ от около 130 ха. На 1 юли украинската Държавна агенция за ядрено регулиране регистрира в някои зони от района край АЕЦ близо десетократно увеличен радиационен фон. Впоследствие огнеборците успяха да загасят пожара, но торфът продължи да тлее още около две седмици.