Масовите проверки по местата за зареждане с гориво установили сериозни нарушения

 

Нарушения на пазара на горива откриха в съвместни проверки Агенцията за метрологичен надзор, данъчните, митниците и МВР. Това стана ясно по време на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Още по темата


"Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Проверките ще продължат във всички посоки и навсякъде", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.


Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че знаците от оловните пломби на сондите, които са част от измервателните системи, се поставят по начин, по който лесно могат да се освободят, без да се наруши целостта на знака.


"Необходимо е значително завишаване на контрола и може да се наложи да препоръчаме на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби, по отношение на бензиноколонките на територията на страната. Сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване във физическия обем на горивата и обемът, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП", обясни Горанов.


На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин, съобщи още финансист номер 1.


Той подчерта, че проблеми са установени не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги.


"Искам доклад от този началник. За това ли плащам? Така ли се пломбира? Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големия пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция "Митници", се оказва, че харчим по-малко гориво", заяви министър-председателят.


Той посочи още, че кабинетът няма право да разпорежда, но моли Комисията за защита на конкуренцията да даде становище дали има картелно споразумение.


"Не могат да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една-две стотинки разлика", каза Борисов.


Вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че вече се изготвя секторен анализ. 


"До петък искам доклад за всяка от тези агенции - численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност", настоя премиерът, имайки предвид  Агенцията по метрология и Българския институт по метрология.


"Разпореждам денонощно да препломбират, в събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката", категоричен бе Борисов. 

 

Видео: БГНЕС