Как се казва най-спокойният вложител в скандалната банка?

 

Един от българите, пострадали най-сериозно от фалита на КТБ е загубил 6 милиона лева. Данаил Глишев разказва историята на един бизнесмен от Стара Загора. Той се оказва и най-спокойният вложител в скандалната банка.  


Станчо работи по цял ден, въпреки, че той знае, какво му е. Защо е вкарал парите на компанията си в банката с високите и примамливи лихви?


„Всички мислят, че това е много неразумно, но първоначално парите ми не бяха в КТБ. Бях ги разпределил в няколко банки. Естествено, че има съмнение, когато предлагат такива високи лихви, че нещо не е чисто”, казва предприемачът Станчо Пантов.


Но консултации с банкови експерти и кандидатстване за нова сделка го накарали да предприеме рисковата стъпка. Пък и експертите го убеждавали, че не е възможно днес у нас да фалира такава голяма финансова иснституция. После, пък лошите новини заваляли.


„Честно казано, не повярвах на нищо, от което се говореше. И се надявах, че с времето нещата ще си дойдат на мястото. Че ако една банка, която има активи 5 млрд. и 300 милиона, че ако действително е вярно онова за 260 милиона, това все пак не е всичко. Но никой не знаеше тогава, че има толкова кредити на поставени лица”, разказва Станчо.


Станчо търгува с електроматериали и кабели, проектира пътни съоръжения, има партньори в целия свят. Оцелява като всеки оправен стопанин след жестокия удар.


„Организирах набързо, взех няколко кредита, имам бази, които ипотекирах, обезпечих си дейността”, добавя той.


Така бизнесът му не пострадал сериозно. А на всичко случило се гледа философски.


„Не съм безотговорен оптимист. По скоро оптимист-реалист. Прагатичен човек съм, не съм много емоционален, не съм и студен”, определя се предприемачът.


Най-важното са децата, казва Станчо, в традиционен български стил. За неговите е най-голямата му грижа. А шестте милиона - сложил ли им е кръст?


„Не съм си правил илюзии, че тези пари ще се върнат, особено след като излязоха подробности, за това как са изнесени средствата”, казва Станчо.


Повече по темата гледайте във видеото.


Още от историята на бизнесмена, изгорял с 6 милиона в КТБ - утре в "Здравей, България".