Къде ще отидат хората с разрушени домове?

 

Близо 60 постройки бяха разрушени за ден във варненския квартал „Максуда”. Причината – те са построени върху частна земя, а собствениците искат да влязат във владение и заплашват Община Варна да я съдят в Страсбург.


Хората, които да вчера са обитавали квартала все още не знаят къде да отидат и тази нощ спаха на открито. Повечето от тях от рано сутринта събират останките от къщите си. Тези, където е нямало къде да се приютят, са спали под открито небе.


„Влязох под един навес, но все пак бях навън. Мисля да се гръмна с пистолета и да се спася. Имам захарна болест”, разказа Георги, чиято къща бе порвата съборена в квартала. Той се зарече с жена си да пуснат молба за настаняване в общинско жилище.


Осем деца са спали в гараж, защото не са имали къщи, където да се настанят. По разказа на една от живеещите в квартала жени – малчуганите са делили едно легло и един дюшек на земята.
Друга жена от потърпевшите разказа, че няма къде да отиде да живее и изборът е – живот под открито небе.


По думите на кмета на раойн „Младост” от миналата година, когато влизат в сила заповедите за събаряне на постройките в квартал „Максуда”, никой не е подал молба за настаняване в общинско жилище. В същото време близо 800 молби на самотни и многодетни майки, на самотни хора стоят неразгледани в район „Младост”.


Ромите обясниха, че често идват хора от политически партии, за да ги призовават да гласуват за тях.


„Само по физиономия ги знаем. Гласуваме под номера, който ни кажат, взимаме си парите и това е”, разказа жена, живееща в квартала.


„Никой не е идвал при нас. Нямаше уговорка. Казаха ни, че ще ни съборят. Знам, че ще ни съборят. Това не е общинско място, това е частно място. Ние го знаем от години, но няма къде да отидем”, обясни мъж в инвалидна количка от квартала.


Още 150 заповеди за събаряне се подготвят в район „Младост”.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова