Най-търсени са шивачите, заетите в туристически бранш и селскостопанските работници

 

За всякo свободно работно място у нас се състезават минимум трима души. Това сочат данни на Агенцията по заетостта за първото полугодие. 

 

Шансовете ни да си открием работа са най-големи в Бургас. Там от началото на годината са обявени 11 785 свободни работни места. Следват София, Пловдив, Варна и Добрич. Най-ниски са шансовете за реализация в Ямбол и Видин. Съвсем в дъното на класацията е Перник с обявени под 998 работни места. 

 

Най-търсени са шивачите, следват заетите в туристически бранш, работниците в селското стопанство, в преработващата промишленост и здравния сектор

 

Тази година сезонните работници са били 17 228. Лятото обаче е към своя край и е вероятно те да останат на улицата. Не е ясно също дали няма да настъпи криза на пазара на труда, ако към тях прибавим и завръщащите се от Гърция българи? 

 

Пенка Тотева е добре позната на служителите от бюрото по труда. Всеки месец идва с нова надежда. И с все по-малко изисквания към новата си работа. 

 

"От 2008 година съм трайно безработна. Посещавала съм предимно работа от това табло отсреща", споделя тя. 

 

"Съгласно миналата година се забелязва увеличаване на свободните работни места от работодатели и намаляване на безработните", уточнява Станимир Василев, директор на Бюро по труда - Изток.

 

Увеличението на вакантните позиции е с 10%. Парадоксално или не обаче често пъти някои работни места остават свободни за дълго време. А за краткосрочно заетите идват тежки времена. Тази година всяка пета свободна позиция е била за работа през лятото. До неговия край обаче остава малко повече от месец. Според експерти рязко увеличение на безработицата няма да има.

 

"Няма да има чак такова сътресение на пазара на труда. По-скоро или безработицата ще остане към 10% или ще намалее", коментира икономистът Зорница Славова. 

 

А Пенка се надява, името й най-после да изчезне от регистрите на Бюрото по труда.

 

На трудовия хоризонт обаче тегне още една потенциална опасност – българите, които биха се прибрали заради кризата в Гърция. Техният брой обаче, поне засега, не е отчетен в статистиките.