Забраняват да носим над 40 свити цигари в себе си

 

Нова забрана за пушачите. Налагат ограничение на броя ръчно свити цигари, които можем да носим със себе си. 

 

Министерството на финансите предлага да се забрани носенето на повече от 40 къса. Какво налага новата мярка и какви ще са санкциите за нарушителите?

 

Цветан пуши по над 30 цигари на ден, ръчно свити с тютюн. Ако ще пътува, той винаги гледа да е подготвен и свива повече от 40 цигари, които да носи със себе си. Ако предложението се приеме обаче, за подобно запасяване той ще плаща глоба от 100 до 500 лева. 

 

Идеята на новата забрана е да спре контрабандата, защото се отчита масово нелегално разпространение на тютюневи изделия, за които няма платен акциз и не отговарят на европейските изисквания.

 

Цветан споделя, че такъв тютюн са му предлагали в София, но не го харесва на вкус. Той обаче не смята, че новата мярка ще спре контрабандата. На същото мнение е и Мария, която работи в магазин за цигари и тютюн. Според нея, тютюнът става все по-популярен, защото излиза по-евтино. 

 

Ефект от новата мярка не очакват и експертите. Намират предложението за вид допълнителна застраховка срещу контрабандата.  

 

Тази година се отчита увеличение в приходите от акцизи върху цигарите и спад на контрабандата. От догодина пък очакваме ново поскъпване на цигарите с около 30 стотинки за кутия заради планираното вдигане на акцизите.