Македонският вътрешен министър Митко Чавков е пристигнал в Гевгелия

В събота вечерта около 4000 бежанци са пуснати да влязат на македонска територия, информираха от неправителствената организация "Легис".

 

На автогарата в Гевгелия пристигат частни автобуси, микробуси и джипове от цяла държава, с които бежанците масово поемат към северната граница в Табановце.

 

"Досега около 1000 бежанци са транспортирани с автобуси и микробуси от частни превозвачи до Табановце. Цяла нощ ще пътуват до северната граница. Замина и последния влак, така че остава само автобусен транспорт. Бежанците са премръзнали и гладни, нашата хуманитарна помощ не достига до тях ", заяви Жасмин Реджепи от "Легис", цитирана от БГНЕС.

 

Въпросният влак е заминал около 20:00 часа вчера с 250 бежанци.

 

Вчера вечерта вътрешният министър Митко Чавков е пристигнал в Гевгелия, предаде на свой ред телевизия "Телма". Според него един от проблемите за сегашната ситуация е неконтролираното влизане на бежанците от Гърция. Чавков смята, че е необходима координация с гръцките полицейски структури.

 

Той информира, че на граничния пункт "Богородица" се е провела среща с гръцки полицейски представители. Македонската страна е призовала гръцките полицейски структури да предприемат съответните мерки, за да намалят прехвърлянето на бежанците до македонската граница, чийто поток според Чавков е неконтролируем и не е съобразен с капацитета на Македония. Министърът очаква след срещата да започне нормализиране на положението.