4000 бежанци чакат на Табановце

Около 4000 души тази нощ пристигнаха на граничния пункт Табановце, на македонско-сръбската граница.

 

Всички те чакат да влязат на територията на Сърбия, защото сръбската граница е затворена, предаде телевизия Телма. Бежанците пристигнаха с автобуси и влакове от Гевгелия, където Гърция ги прехвърля организирано. Според доброволците на място, имигрантите са напълно изтощени.

 

През вчерашния ден македонските власти пуснаха на тяхна територия да преминат няколко хиляди души, които се бяха струпали около Гевгелия, уточнява БГНЕС.

 

От снощи две транспортни компании с десетина автобуси започнаха да превозват бежанците от Гевгелия до граничния пункт Табановце. От държавните железници уточниха, че всеки ден ще има по три влака и един допълнителен по този маршрут.

 

Македония се справя абсолютно сама с бежанската криза, без никакво съдействие от нито една страна на ЕС и най-малко от страна на Гърция. Това каза македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков, който посети граничния пункт край Гевгелия, където гръцките власти организирано всеки ден изпращат по няколко хиляди нелегални имигранти от Близкия Изток.

 

"Ние призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, което на този етап е неконтролирано и не отговаря на капацитета на Македония. Очаквам гръцката страна да прояви разбиране. Ние от своя страна осъзнаваме техния проблем с бежанците, но в никакъв случай не може да се смята за решение на проблема те да ни изпращат по 5000-6000 души на ден", каза още Чавков.