Квестори ще гонят ученици само при съмнения за преписване

 

Матурите по нови правила. Образователното министерство затяга контрола при провеждане на зрелостните изпити. Причината - тази година преписвачите се оказаха 3 пъти повече в сравнение с предишни години.

 

Матури 2015 не минаха без скандали. Наш екип успя да си купи отговорите на теста предварително. 8 часа преди изпита неизвестен „Фейсбук” профил под името Пейо Яворов пожела успех на кандидатите. Работите на 103-ма преписвачи бяха анулирани. 

 

От следващата учебна година няма да има "забележки". При съмнение за преписване изпитаната работа на ученика ще бъде директно анулирана. Според някои учители това е крайна мярка.

 

„Някой да се опита да попита нещо, за часа, но на квестора да му се стори че преписва, и се почват едни скандали и това ще държи на нокти всички деца”, смята Катя Василева. 

 

„Не сме доволни от това как в момента сработват всички предприети мерки в системата”, заяви Евгения Костадинова, дирекция „Образователни програми” към МОН. 

 

Така от МОН обясниха нуждата от актуализация на досега съществуващата наредба.

 

„С развитието на технологиите ние трябва да се надбягваме с все по-съвременни начини на преписване”, обясни Евгения Костадинова. 

 

Мобилните устройства вече са изрично забранени дори на квесторите. Мярката се налага заради съмненията, че учителите сами пращат отговорите.  

 

Щом изпитът започне, на двора не трябва да остават дори родителите на зрелостниците. Подобна забрана имаше и досега, но тя включваше само влизането в сградата на училището.

 

Новата наредба влиза в сила с началото на новата учебна година. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова