Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките

 

Нови стандарти за Спешната помощ. Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса. 

 

Инструкциите за предстоящата реформа са доста подробни. Най-важното обаче, което засяга всички нас, е времето, в което линейката ще трябва да се отзовава на сигнала ни. Това ще зависи от съответния код - в графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа. 

Още по темата

 

Сортирането ще се прави на три нива, като първото е още от диспечерския екип, който приема сигнала. Предложението е да се въведе категоризацията на случаите, или т.нар. медицински триаж. В софийския спешен център и сега работят така.  Принципът обаче не е законово уреден. 

 

Най-важни по веригата ще бъдат хората, които приемат сигналите. При обаждане на телефон 112 пациентът ще има връзка и с диспечер на спешна помощ. Неговата задача ще е да определя кода на спешност, а оттам и времето, за което линейката ще стига до болния. 

 

И макар че ще развърже ръцете им, медиците в линейките имат известни опасения дали новите правила ще проработят по план. С приоритет ще бъдат пациентите не само с код червено, но и с код жълто. На останалите ще се наложи да чакат по-дълго. Проблемът обаче е, че хората в някой населени места дори нямат спешен екип. 

 

Има инструкции как се използва дефибрилатор, какво се прави при започнало раждане извън болница, при термична или огнестрелна травма, при задух, отравяне и др. За всяко от тези състояния са написани въпросите, чрез които се определя нивото на спешност при повикването. Записани са и инструкциите, които се дават за околните до пристигането на спешния екип.