В района на Пловдив линейките са 7, а те обслужват над половин милион души

 

Как ще проработи новата система в Спешна помощ и какво значат 8 минути за една от седемте линейки, с които разполага Пловдивска област. Отговорите на тези въпроси потърси екип на Новините на Нова.

 

В Спешният център в Калояново една линейка обслужва 15 села в радиус от 30 километра. Не може да бъде едновременно на два адреса.

 

64-годишната Спаска Писарка живее сама в пловдивското село Главатар. Миналата седмица жената е била на косъм от смъртта, след като припаднала в дома си. Заради задействания паник бутон с падането на слушалката след 5 минути в дома на Спаска пристига охранител.

 

В селото нямат здравна служба, лекар или медицинска сестра. Най-близките са на 10 километра от селото, а транспорт до тях няма. Затова хората разчитат на помощта на частните охранители.

 

Д-р Радосвета Андреева, която е личен лекар на 3000 души от района, при спешен случай също разчита на алтернативната помощ. В ситуацията на Спаска в района на Пловдив са хиляди хора. Там линейките са седем, а те обслужват над половин милион души

 

Репортер: Илиян Велков