Това сочат резултатите от анкетата на NovaNews.bg

В повечето случаи шофьорите не спират на пешеходна пътека. Това сочат резултатите от анкетата на NovaNews.bg, в която ви попитахме „Отнемат ли ви предимството на пешеходна пътека?” Отговорът „често” са посочили 52,83% от включилите се, 32,08% са отговорили „рядко”, 13,21% - "винаги", а една 1,89% - "никога".

 

Въпросът бе провокиран от експеримент на екип на „Здравей, България” в три български града – София, Пловдив и Стара Загора. В него бе показано къде шофьорите правят път на пешеходците и къде не спазват правилата.
 

В новата ни анкета ви питаме „Вярвате ли, че линейките ще пристигат за 8 минути?”. Според новите стандарти за Спешната помощ кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса. В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа.

 

Очакваме вашите отговори!

 

А експериментът на "Здравей, България" си припомнете във видеото: