Десетки нереални промоции по магазините отчитат от КЗП

 

Десетки фалшиви промоции по магазините отчитат от Комисията за защита на потребителите. Има ли начин да разпознаем кога надписът "намаление" е реален и кога е чист търговски трик – екип на Новините на Нова посети няколко магазина. 

 

Най-честите фалшиви промоции са с нереален процент на намалението. В един от магазините например никога не се обявява какъв е процентът на отстъпката. С намаление се пускат само определени стоки в някои конкретни случаи. 

 

С десетки подобни случаи се занимава Комисията за защита на потребителите всеки месец. Доказано е, че съзнанието ни реагира на съобщението за промоция, като често дори изпадаме в еуфория от мисълта, че ще си купим нещо изгодно. Затова трябва да спазваме две прости правила. 

 

"Когато човек отива на разпродажба да отива със списък. В един момент ще ни се прииска просто да се поглезим, да си купим нещо, което не е от първа необходимост. И нека това да бъде 20% от сумата, която вие резервирахте. Импулсивни разходи са нормални, но нека и те да бъдат в рамките", съветва психологът Ирина Недялкова. 

 

А що се отнася до търговците, правилата са ясни – преди да се обяви намаление, стоката трябва да е продавана поне месец на цената, от която се намалява и това да е видно за клиента. В противен случай за нелоялни практики законът предвижда до 30 000 лева санкция.