Недоволните се организираха във „Фейбсук”

 

Нови протести срещу цените на горивата в големите градове на страната. 

 

Протестиращите, които се организираха във „Фейсбук”, обявиха, че не са доволни и от качеството на горивата, както и от борбата на държавата с монополите. 

 

Четири години след последния протест срещу цените на горивата у нас, хората отново излязоха на улицата. Десетки автомобили блокираха центъра на София. На всеки един от тях има разлепени плакати. Гражданите са планирали да отидат пред централата на „Лукойл”.  

 

Протестите идват на фона на обвиненията на управляващите към търговците, че поддържат изкуствено високи цени

 

На фона на протестите, цените на горивата през последната седмица започнаха да падат. Така за седем дни те са надолу с между 3 и 4 стотинки. Днес бензин А95 масово се продава за 2 лева и 18 стотинки. Точно колкото струва и литър обикновен дизел. Цената на пропан-бутана е 93 стотинки за литър. 

 

Ще ми се да вярвам, че не е само заради проверките, които се случиха напоследък”, заяви икономическият министър Божидар Лукарски.  

 

Според анализатори обаче все още е рано да се прогнозира дали поевтиняването ще продължи. 

 

„Ако държавата реши да наложи натиск на търговците, това не е добра идея, защото това, което искат потребителите, са пазарни цени, тъй като видяхме до какво води през 89-та. Но ако потребителите спрат да сипват гориво, това е съвсем нормален начин за натиск”, смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

 

Само преди дни шефът на Митниците изчисли. 

 

Цената на литър бензин с акциз и ДДС е 1.80 лв., този марж от 45 стотинки и разликата от няколко стотинки като крайна цена, говорят за картел”, заяви Ваньо Танов. Думите му бяха подкрепени от премиера Борисов. 

 

Все още се чака и секторният анализ, който трябва да покаже има ли нерегламентирани практики при търговията с горива.  

 

Недоволство от цената и качеството на бензина и дизела има и във Варна и Бургас. Въпреки заканите, че ще бъде блокирана магистрала „Тракия”, при село Българово, те не бяха изпълнени. Около 50 автомобила се събраха за около половин час.

 

Репортери: Мария Димитрова и Николай Василковски