Бежанска трагедия на 500 метра от турски плаж

Бащата на 3-годишното удавено сирийче, чиято снимка разтърси целия свят, разказа покъртителната история за гибелта на цялото си семейство. 

 

В трагичната нощ в сряда Абдула загубил 3-годишния си син Айлан, 4-годишния Халеб и съпругата си Риана. Той казва, че децата се изплъзнали от ръцете му, когато гумената лодка се пълнела вода на около 500 метра от турския бряг.

 

Канадският вестник „Отава ситизън“, цитиран от БГНЕС, разкри, че семейството на 3-годишния Айлан е смятало да замине за Канада при сестрата на Абсула. Теема емигрирала там преди 20 години и живее във Ванкувър, където работи като фризьорка.

 

12 сирийски имигранти се удавиха вчера, когато две лодки потънаха в турски води, след като се бяха насочили към гръцкия остров Кос.

 

Бащата споделя, че трафиканти ги излъгали, че ще им осигурят плавателен съд и тогава група сирийци, сред които било и семейството му, сами си набавили надуваемите лодки.

 

В Сирия семейството живеело в Дамаск до 2012 г., но след това няколко пъти се опитвало да емигрира заради войната там.


Абдула потвърди, че семейството искало да отиде в Канада, но сега той ще трябва да се върне в сирийския град Кобане, за да погребе най-близките си хора. Властите заявиха, че ковчезите ще пътуват до Истанбул, оттам до турския граничен град Сурук, след което ще бъдат отпратени за Кобане.