По думите му в България финалната цена не е сред най-високите в Европа

 

„Малък е броят на бензиностанциите, които ни мамят с количеството заредено гориво на колонките. Това обаче не трябва да е успокояващо. Подобни проверки няма да имат кампаниен характер и ще се правят постоянно на месечна база”, заяви в „Здравей, България” Томислав Дончев, вицепремиер по европейската политика и еврофондовете.

 

„Очевидно е, че ако се поддържат високи нива на надценка на горивото, има дефект на пазара. Какъв точно и кого засяга - разчитам да се произнесе КЗК”, коментира той. 

 

„В България има внос на гориво и това е почти 40% от пазара. В повечето случаи цените са много разумни. В една пазарна икономика дали надценката е висока, или ниска е спорен въпрос заради това доколко ние имаме правото да се произнасяме. Тук КЗК трябва да си свърши работата. Тя няма да се произнесе едносрично има или няма картел на пазара, а ще обследва изключително внимателно отношенията между дружествата на пазара. Ако има белези за образуван картел, КЗК има право да налага глоби”, уточни вицепремиерът.

 

По думите му в България финалната цена на горивото не е сред най-високите в Европа, макар че при ниската ставка на ДДС и акциза цената у нас трябва да бъде от най-ниските.

 

На въпрос дали цените на бензина и дизела ще паднат, Дончев заяви, че те вече вървят надолу. 

 

Как вицепремиерът коментира темата за бежанците и предстоящите местни избори - гледайте във видеото.