До 2018 година в хазната ще влязат над 119 милиона лева

 

Цигарите и горивата за отопление поскъпват от догодина. Това предвижда проект за промени в закона за акцизите, приет от кабинета.  

 

След като преди няколко месеца стана ясно, че цигарите ще поскъпнат, вече е ясно и с колко. Средно всяка година цените им ще се вдигат с между 20 и 30 стотинки. Това ще става поетапно до 2018 година съгласно изискванията на европейското законодателство.

 

С най-бързи темпове ще се повишават цените на най-скъпите цигари. Най-ниската им цена ще бъде 6 лева и  40 стотинки. Цените на най-евтините марки и на тези от среден клас ще се вдигат, но не толкова осезаемо. През 2018 г. ще можем да си купим в най-добрия случай цигари от по-евтините за около 4,50.

 

Промени се готвят и при горивата за отопление. Предвижда се акцизът им да се повиши до 10 пъти. Например пропан-бутанът, който не беше облаган,  ще е с акциз от 340 лева за 1000 литра. При газьола скокът ще е също значителен - от 50 лева сега, акцизът ще стане 645 лева за 1000 литра. 


Поскъпването на цигарите ще става плавно. От финансовото ведомство заложиха на промени в акцизите, така че това да позволи поскъпването основно на най-скъпите цигари. В момента тяхната цена е около 10 лева.


А според разчетите от промяната до 2018 година в хазната ще влязат над 119 милиона лева. При условие обаче, че потреблението на цигарите се запази. 


Драстичен е скокът и в акцизите на горивата за отопление. Целта е да се пресекат злоупотребите, при които те се използват и в транспорта.

 

Забранява се и пренасянето на повече от 40 къса ръчно свити цигари, като глобата ще бъде от 100 до 500 лева. За да станат факт, тези законови промени обаче първо трябва да бъдат гласувани и в Народното събрание.