Някои от мигрантите са платили 8000 долара, за да бъдат отведени в Германия

 

След сблъсъците на остров Лесбос, гръцките власти направиха така, че само за два дни близо 10 000 бежанци получиха документи и билети за ферибота към Атина.

 

Всички тези семейства вече знаят на къде са тръгнали, а България не е част от пътя им. Някои от тях разказват, че са платили 8 000 долара за целия път до Германия. „Мои приятели ме свързаха по телефона с трафиканта, той само ми казва къде да отида”, разказа един от бежанците.

 

От турския бряг хиляди семейства са извозени с гумени лодки до гръцкия остров. След това те сами трябва да продължат към континента, което се оказало първото сериозни препятствие пред бежанците. След като стъпят на континента трафикантите отново поемат съдбата на семейства в свои ръце.

 

Услугата обаче е скъпа и много рискована.  „1300 долара платих, всеки плаща по толкова”, разказа един от мигрантите, успели да стигнат до остров Лесбос. „1200 долара е цената за един човек”, споделя друг. За трети сумата е била 1250 долара.

 

Нито един от тези десетки хиляди бежанци няма да мине през България. Оказа се, че е твърде скъпо и твърде рисковано.  „Заобикаляме България, защото взимат отпечатъци и трябва да останем там”, призна един от бежанците.

 

Не искам в България, защото там икономиката е много слаба, само за местните хора, но не и за чужденци, там няма да си намеря работа, нямам бъдеще там”, разказа друг от мигрантите.

 

С трафика се занимават основно афганистанци и иранци, разказват бежанците.  Имали свои хора във всички държави и контактували с бягащите от войната само по телефона. Всички мигранти  на остров Лесбос са докарани с лодки от турския бряг. Никой от тях не е знаел точно кога и точно къде ще бъде оставен. Получили са само инструкции да вървят към столицата Митилини и да хваната ферибота за Атина. И те са ги изпълнили.